Site Network: Lemvig museum | Skulpturstien | Planetstien | Jens Søndergaards Museum | A. Nevskij udstillingen | Flyvholm redningsstation |

Et brev fra min bedstemoder.

Julen 1923. Hun døde 1924. 76 år

Kære Jens og Thora!
”Her sender jeg en lille pakke, et par varme sko til hver og lidt kage, og så vil jeg ønske eder en rigtig glædelig Jul og et godt Nytår og tak for det gamle.
Jeg har set, at du har været omtalt for dine billeder, som står i ”Hver 8. Dag”, det er jo fint, jeg var så glad for at se det. Din fader kom med bladet i går, han er selvfølgelig også glad for at se det, men det vil han ikke rigtig gå ved.
Det er slemt, han kan ikke rigtig komme sig, han kan næsten ikke tåle andet end mælk, æg og fisk, det kan jo blive kedeligt at sidde med det altid. Han har tabt 16 pund, det gør jo heller ingenting, bare han kan komme sig.. Hans humør er heller ikke altid så godt, det er jo heller ikke at forlange, nu kommer julen og han kan ingenting tåle af alt det godt, der opvartes med.
Hvad mig angår, har jeg det nogenlunde, kommer mig aldrig og mærker nok at jeg stadig svækkes, men er glad for som jeg har det, kan hjælpe mig selv og lidt til.
Kære Jens! Efter Nytår sender jeg dig 225 kr., du skal have dem medens jeg lever. Vidste jeg, at jeg ikke skulle leve, skulle du have mange flere, men jeg ved ikke, hvad jeg kan få behov for, så skal du give Thora 25 kr, som hun skal have 2 dynebetræk for. Så håber jeg du og hun er i Sygekassen, og så skal du lade din forsikring stå, det er dog en skilling at få på en gang. Du må ingenting skrive om det, at du har fået dem, så siger jeg det til din fader. Din onkel Jeppe ved det godt og synes godt om det og det kan din fader vel heller ingenting have imod.
Vil du hilse dine svigerforældre og ønske dem en glædelig jul og et godt nytår, Det er strengt for dem, at Thoras fader altid er dårlig. Jeg skal hilse fra Jeppe, de har det godt. Jeppe har meget travlt, han har en masse at male og hænger godt i. Det er en stor fornøjelse at de har så flinke børn, som alle er glade ved.
Stakkels Ingeman ligger i sengen. Det er sjette jul han ligger i sengen, han var da så rask, da du var her hjemme.
Nu vil jeg ønske eder en rigtig glædelig jul. Du har vel fået de 65 kr, jeg sendte.

De kærligste hilsener fra Bedste

Jeg skal ud at bage lidt. Farvel, kære børn”.

Brevet er gengivet i ”Tanker og Tegninger”, 1955