Site Network: Lemvig museum | Skulpturstien | Planetstien | Jens Søndergaards Museum | A. Nevskij udstillingen | Flyvholm redningsstation |

Hovedværker

Jens Søndergaards Museums samling rummer flere væsentlige værker. Fælles for de fleste af malerierne er, at motiverne er hentet fra omgivelserne omkring museet - på Bovbjerg og i Ferring.

Hovedværket er maleriet "Skt. Hans Aften", 1955. Maleriet har været gengivet i flere sammenhænge og er nævnt i flere bøger. I 1995 i anledning af Jens Søndergaards 100-årsdag kom det på frimærke. Samlingen rummer også andre væsentlige værker som "Ringridning", 1943-54, "Ferring Kirke", 1955 og variationer over fløjtespillerfiguren. Motiverne skildrer både hverdagsliv, folkefester, mennesker i naturen og underlagt naturen. Alle giver de en sanselig, umiddelbar oplevelse. Derudover fanger Jens Søndergaard kraften og universet.

Jens Søndergaard er især kendt for sine landskabsmalerier, men han har også lavet mange portrætter, af f.eks. sin bedstemor, kone og datter. Som modeller brugte Jens Søndergard ofte de mennesker, der var tæt på ham. Søndergaards kone Thora beundredes for sin tålmodighed, altid fandt hun tid til at sidde model. På museet findes et portræt af Niels Bjerre, som dels er et portræt af en god ven, men også et godt udtryk for "mørkemaleriet" som Jens Søndergaard også var kendt for.

Værkerne er nævnt ved titel og årstal. Ønskes mere detaljerede oplysninger findes de, så vidt vi har dem, i registranten under fanebladet samlingen.