Site Network: Lemvig museum | Skulpturstien | Planetstien | Jens Søndergaards Museum | A. Nevskij udstillingen | Flyvholm redningsstation |

Om Jens Søndergaard

Jens Søndergaard forlod som ung mand Thy for at blive kunstner i København. Han kom ind på Statens tegnekursus i 1916, aftjente sin værnepligt og efter tre måneder på kunstakademiet fik han sine første malerier optaget på en udstilling - så havde han lært nok og forlod akademiet. Herefter kæmpede Jens Søndergaard selv med sit særprægede og uspolerede udtryk. Jens Søndergaard var en maler, der brød skrevne og uskrevne regler om, hvordan man arbejdede med farver, linier, figurtegninger og perspektiv

Jens Søndergaard bevarede trods sin bopæl i København, tilknytningen til det nordvestjyske. I sommerhalvåret drog han til Thy og Limfjordsegnene. Fra 1930 købte han huset, der i dag rummer Jens Søndergaards Museum. Herefter havde han også permanent tilknytning til Bovbjerg.

På Heltborg Museum ved Hurup findes også en stor og fin samling af Jens Søndergaards værker. Samlingen har fokus på Thys bakkede landskaber og limfjordsmotiver, mens Jens Søndergaard Museums samling har fokus på malerier med Bovbjerg-motiv. Således supplerer de to museer hinanden rigtig fint og har et godt samarbejde. I Heltborg Museums samling finder man også Jens Søndergaards scrapbog med avisudklip og anmeldelser fra et virksomt kunstnerliv. Den giver et rigtig spændende indblik i kunstnerens arbejde og samtidens modtagelse af en nyskabende og provokerende kunstner.

På Thisted Bibliotek findes 7 store malerier af Jens Søndergaard med motiver fra Thy og Limfjorden. Udsmykningen var et bestillingsarbejde og blev Jens Søndergaards største dekorationsopgave. Alle er velkomne til at kigge fordi biblioteket og se de farvestrålende malerier.

I dag har stort set alle danske kunstmuseer Jens Søndergaard repræsenteret i deres samling, da han med sit eget særpræg blev en væsentlig skikkelse i dansk modernistisk kunsthistorie.